Rolnice u estragon sosu


Artemisia dracunculus ili estragon je vrlo mirisna i aromatična začinska biljka koja pripada istoj familiji kojoj pripada i artičoka. Postoje dve vrste – francuski i ruski, ali se u kulinarstvu upotrebljava samo francuski jer se ruski smatra bezukusnim. Koriste se sveži ili sušeni listovi i mladi izdanci ove biljke.

Sastojci

500 g svinjskog mesa
100 g celera
15 g putera
300 ml bujona
40 g senfa
estragon
2 kašike brašna
biber
so
200 g krompira
300 g šargarepe
200 g crnog luka

Vreme pripreme: 40min Autor: Kuhinjica Broj osoba:4


Priprema

Meso iseći u šnicle, začiniti, staviti štapiće šargarepe i celera, urolovati i zapeći sa svih strana na zagrejanom puteru. Dodati ostalo povrće i naliti bujonom. Kuvati 10-ak minuta, pa povrće staviti u vatrostalnu posudu i zapeći u zagrejanoj rerni 10-ak minuta na 200*C. U posudu sa rolnicama dodati usitnjen estragon i kuvati još 10-ak minuta. Izvaditi rolnice na tanjir, dodati senf i zgusnuti sos brašnom pomešanim sa malo vode. Pečeno povrće servirati pored rolnica i preliti sosom.
Estragon je nezaobilazan u pripremi raznih francuskih supa i sosova. Sveže ubran estragon je vrlo cenjen začin, ali kako se ređe nalazi najčešće se koristi sušen. Pošto je vrlo aromatičan treba ga vrlo pažljivo dozirati.



http://www.kuhinjica.rs
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar