Banana pecivo


Dekorativnih peciva, kruha i pogaca nikad dosta. Evo nesto novo, lijepo i vrlo jednostavno za raditi. U izvjedbi ovih bananica ucestvovao je i moj unuk Novak :-)

Sastojci

    800 gr brasna (pomijesati ostro, meko i puder brasno)
    3 dcl vode
    3 dcl mlijeka
    1 kasicica soli
    1/2 dcl ulja
    1 kesica suhog kvasca i malo secera
    1 jaje
    2 kasike brasna
    1 kasika soli
    vode po potrebi



Priprema

    1.

    Zamijesiti tijesto od svih navedenih sastojaka, i ostaviti na mlakom mjestu pokriveno, da nadolazi. Nadoslo tijesto podijeliti na 16 loptica. Svaku malo premijesiti i ponovo ostaviti 15-tak minuta da nadolazi.

    Aparat za kruh skratit ce vam vrijeme mijesenja, ako ga imate!
  
2.

    Lopticu staviti na pobrasnjenu povrsinu i oklagijom razvaljati na pravougaoni oblik. Sa sire strane urolati i tako urolano jos malo dlanovima rastanjiti u dugi "stapic". Isto uraditi sa ostalim lopticama.

    3.

    U tepsiju oblozenu pek papirom sloziti sve stapice formirajuci blagi polukrug, oblik banane.

    Razmutite dvije kasike brasna sa kasikom soli i malo vode (masa treba da je gusca nego za palacinke), sipati u tubicu sa pipkom ili u kesu kojoj cete odsjeci vrh, i blagim pristiskom povuci dvije crte na "bananama".
    
    4.

    Ostavite da malo nadodju a potom ih ubacite u  rernu zagrijanu na 170 C. Pecite ih dok blago ne porumene, otprilike 35 minuta.

    Sluzite tople, mada su i hladne jako dobre!



coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar