“Tri leće”
Sastojci
Za kuru potrebno je:
6 komada jaja
300 gr secera
2 pakovanja vanilin secera
1 pakovanje praska za pecivo
400 gr bjelog brasna Tip 400
Za preliv potrebno je:
0.5 l slatke pavlake
2l mlijeka
po potrebi kupljeni karamel preliv u tubi
300 gr mlijeka u prahu
Priprema
IZRADA KORE:
1.
Na ketvorougaoni pleh poloziti papir za pecenje.
2.
Odvojiti zumanca od bjelanca.
3.
Elektricnim mikserom umutiti bjelanca. Postepeno dodati secer i vanilin secer.
4.
Uz stalno miksanje dodati jedno po jedno zumance. Nastaviti sa miksanjem dok se ne dobije gusta pjena.
5.
Pomjesati prasak za pecivo i brasno. Postepeno dodati pjeni od jaja i rucno dobro pomjesati. Smjesa je dosta gusta.
6.
Smjesu izruciti na pleh. Poravnjati.
7.
Staviti da se pece u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 220 *C. Povremeno cackalicom provjeriti da li je kora pecena.
8.
Kada je kora gotovo pecena, koru preokrenuti na cistu kuhinjsku krpu.Od kore odstraniti papir za pecenje. Opet preokrenuti koru i ostaviti da se dobro ohladi.
IZRADA PRELIVA I PRELIVANJE KOLACA:
1.
U plehu gdje se kora pekla izruciti slatko vrhnje.
2.
U to postaviti (uroniti) koru. Ostaviti tako za kratko.
3.
U medjuvremenu mleko u prahu i 0.5 l mlijeka pomjesati tako da se u dobivenu smjesu izbjegnu grudvice.
4.
Dobivenu smjesu pomjesati u 1.5 l mlako mlijeka. Time preliti dobro rashladjenu koru. Kora ce upiti svu tecnost!
5.
Kolac dobro rashladiti u hladnjaku. Iseci u kockice i prilikom sluzenja svaku kocku preliti kupljenim karamel prelivom u tubi.
6.
Posluziti 1 i 2 dobro rashladjen kolac.
coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar