Musaka od tikvica


Ukoliko tikvice nisu oštećene, samo ih dobro operite i nemojte ih ljuštiti jer se maksimalna koncentracija lekovitih svojstava nalazi baš u kori. Vlakna iz kore smanjuju nivo holesterola u krvi, pa tako štite srce i krvne sudove.

Sastojci

600 g tikvica
400 g mlevenog junećeg mesa
200 g crnog luka
100 g narendane šargarepe
2 kašike ulja
so
lovorov list
biber
ruzmarin
250 ml obranog mleka
2 jaja
400 g crnog hleba
4 paradajza

Vreme pripreme: 45min Autor: Kuhinjica Broj osoba:4



Priprema

Na vrelom ulju propržiti crni luk isečen na kocke, pa dodati narendanu šargarepu i mleveno meso, te dinstati 10 minuta. Na kraju začiniti. Podmazati tepsiju i poređati isečene tikvice (0,5 cm debljine). Preko tikvica rasporediti dinstano meso, pa prekriti ostatkom tikvica. Usuti malo vode i peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 200*C. Umutiti jaja i mleko, dodati malo soli i time preliti musaku, pa je peći još 15 minuta kako bi porumenela. Musaku servirati uz kriške paradajza i poslužiti uz crni hleb.
Prilikom kupovine tikvica, naročito na kraju sezone, birajte one čija kora nije pretvrda jer je to znak da je plod prezreo, da ima tvrde semenke I osušen središnji deo.



http://www.kuhinjica.rs/
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar