Recept za hljeb od heljde


Recept za hljeb od heljde sa ili bez bijelog brasna.

Mnogi misle da je heljda zitarica, sto je pogresno posto heljda ne spada u porodicu trava kao ostala zita. Cak i vikipedija na nekim od nasih jezika svrstava heljdu pod zitarice. Vjerovatno zbog toga sto se sjeme ove biljke koristi na isti nacin kao i sjeme zitarica.



Bilo kako bilo, sjeme heljde je mnogo zdravije od psenice i ne sadrzi gluten, tako da ga mogu koristiti i osobe koje imaju alergiju na gluten.

Recept koji slijedi sadrzi i bijelo brasno, koje se moze potpuno izbaciti ako zelite iskljucivo heljdin hljeb.

Sastojci:
0,5 kg bijelog brašna (moze se potpuno izbaciti i koristiti samo heljda)
5 kašika heljdinog brašna
1 kesica kvasca
Kašičica soli
Kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
4 dcl mlake vode

Način pripreme:

    Prosijati 0.5 kg bijelog brašna, pa dodati 5 kašika heljdinog.
    Dobro izmješati i dodati kesicu kvasca, kašičicu soli i kašičicu šećera, i 3 kašike maslinovog ulja.
    Zamijesiti sa toplom vodom (otprilike 4 dcl), pa ostaviti da nadođe (30-40 min).
    Premijesiti i sipati u podmazan pleh. Gornja korica ce biti ljepša ako se premaže uljem.
    Staviti na 250C pa peći oko 45 min na 200C…



Recept nam je stigao od Vanje koja vodi http://www.kuvajza.me/ web stranicu

Originalni tekst kopiran sa web stranice nasih prijatelja sa Prirodne Medicine: http://www.prirodnamedicina.com
Web stranice Prirodna Medicina, vode i uredjuju doktori alternativne medicine, Mirjana i Vedran Hasanagic. Kliknite na link iznad i procitajte njihove ostale clanke iz oblasti alternativne medicine.

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar