Monte torta – Čisto oduševljenje! Senzacija!


Istina, malo zahtjevnija torta. Nije teška i komplicirana, samo treba malo više vremena za nju. Ali isplati se svaka uložena sekunda. Čisto oduševljenje! Senzacija! Po mnogima jedna od najboljih torta ikad, a onima koji vole Monte – najbolja! ovo je bomba!

Vrijeme pripreme: oko 90 minuta
Vrijeme pečenja: 10-ak minuta
Temperatura pećnice: 180COkrugli kalup za tortu promijera 26 cm
1. red – lješnjaci:
15 dag lješnjaka (prepečeni, oguljeni, krupno nasjeckani)
2. red – biskvit:
6 bjelanjaka,limeta
6 žlica šećera
6 žlica brašna

Krema (žuta i čokoladna):
6 žumanjaka mentolnog
10 dag šećera
2 pudinga od vanilije
2 žlice brašna
1 l mlijeka od margarina
2 vanilin šećera
25 dag putra
10 dag štaub šećera

Za čokoladnu kremu:
10 dag čokolade za kuhanje Red Nutelle:
20-ak dag Nutelle

Red Bettit beure keksiju:
oko 15 dag pettit beure keksiju

Red šlaga:
1/2 l slatkog vrhnja za šlag

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180C.

Monte torta – prepečeni lješnjaci za tortu

1. Lješnjaci:
Lješnjake kratko popecite na tavi, ohladite i skinite im koricu lagano trljajući rukama, stavite u vrećicu i batom usitnite. U kalup stavite masni papir, a stranice namažite putrom i pobrašnite pa u kalup istresite i rasporedite lješnjake kao prvi sloj torte te napravite biskvit:

2. Biskvit:
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju umiješajte brašno te smjesu sipajte u kalup na lješnjake i pecite 10-ak minuta u zagrijanoj pećnici dok smjesa ne poprimi lagano smećkastu boju. Kad se biskvit ohladi, okrenite ga tako da biskvit bude dolje, zadnji red, a lješnjaci gore – drugi red i vratite u kalup za tortu i vratite obruč od kalupa da vam bude lakše slagati redove torte.

3. Nutella:
Malo ugrijte Nutellu i oprezno premažite njome sloj lješnjaka.

4. Pettit bere keksi
Na Nutellu složite pettit bere kekse natrgane na nepravilne komadiće da pokrijete cijelu površinu torte.


5. Krema:
Na laganoj vatri kuhajte 8 decilitara mlijeka, a dokle u zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom pa dodajte 2 pudinga od vanilije, 2 žlice brašna i dva decilitra mlijeka. Kad mlijeko provrije, ukuhajte smjesu i miješajte par minuta. Ohladite kremu uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. Stavite lonac u drugi lonac s vodom/ledom da se brže hladi i povremeno miješajte. U drugoj zdjeli izmiksajte omekšani putar sa štaub šećerom pa ih umješajte u skroz ohlađenu kremu.
Na pettit bere kekse u kalupu rasporedite pola smjese kreme.

6. Čokoladna krema
Čokoladu otopite na pari, u mikrovalnoj ili na ploći u foliji, malo prohladite pa umiješajte u drugu polovicu kreme i rasporedite na žutu kremu u kalup.
Tortu stavite, najbolje preko noći u hladnjak da se stisne.

7. Šlag
Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag, skinite obruč oko torte i premažite tortu šlagom. Vrh obavezno, a ako želite možete premazati i stranice šlagom da se ne vide slojevi torte. Meni je to fora da se vide pa stavim šlag samo na vrh.

8. Ukras
Ukrasite tortu naribanim lješnjacima i komadićima prepečenih lješnjaka.

Redosljed slaganja torte:

1. biskvit od bjelanjaka
 
2. lješnjaci

3. Nutella

4. keksi

5. žuta krema

6. čokoladna krema

7. šlag

8. ukras – npr. prepečeni lješnjaci

izvor: www.wall.hr

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar