Zapečena riža s tikvicama i sirom


Kod mene doma su tikvice jedna od omiljenih vrsta povrća. Koristim ih i u slanim i u slatkim varijantama. A ovo je jedno fino, kremasto, lagano i jaaaako mirisno jelo.  

Sastojci 3 osobe

    325 g riže
    5 žlica ulja
    350 g naribanih tikvica
    1 glavica luka
    150 g naribanog sira (Gouda)
    2 žlice kiselog vrhnja (12% m.m.)
    2 žlice krem sira
    1 žličica provansalskih trava
    po potrebi sol, papar
    3 jaja



Priprema

    1.

    Rižu staviti u posoljenu kipuću vodu i kuhati 8 minuta.

    Ocijediti ostatak vode.

   
    2.

    Tikvice naribati i malo posoliti te pustiti da odstoje i puste vodu.

    Na 2 žlice ulja izdinstati luk i ocijeđene tikvice samo 5 minuta, da omekšaju.

    Rižu i pirjano povrće staviti u zdjelu s preostale 3 žlice ulja i pustiti da se malo ohlade.
    3.

    Vatrostalnu posudu (promjer 22cm) premazati uljem, a pećnicu zagrijati na 180°C.

        U smjesu riže i povrća dodati jaja, sir, vrhnje, začine, dobro pomiješati pa staviti u vatrostalnu posudu i poravnati.

        Peći oko 25 minuta dok ne postane fine zlatne boje.

    Pustiti da se ohladi 10-ak minuta pa poslužiti.

Posluživanje

Poslužiti uz salatu kao samostalni obrok ili kao prilog nekom mesu.

Meni draže ovo prvo!

Dobar tek!



coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar