Pogačice sa čvarcima


Čvarci su specijalitet srpske kuhinje i spadaju u vrstu jela koja se dobija od svinjske slanine. Postupak pripreme je sledeći:sveža slanina se iseče na sitne komade, stavi u duboki metalni kazan, prži se uz neprekidno mešanje, prvo se otapa mast koja se ocedi a sitni komadi mesa i masnoće se isprže i osuše. Čvarci se čuvaju osušeni i serviraju samostalno kao predjelo ili kao dodatak uz pojedina jela.

Sastojci

1 kg brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
2 jajeta
so
biber
60 g svinjske masti
500 ml mlakog mleka
300 g samlevenih čvaraka
1 jaje

Vreme pripreme: 70min Autor: Kuhinjica 40 komada



Priprema

Kvasac i šećer razmutiti sa malo mlakog mleka i ostaviti da nabubri. U činiju staviti brašno, jaja, so, biber, mast i razmućen kvasac. Umesiti glatko testo i ostaviti da se udvostruči. Oklagijom razviti testo na tanji list i premazati samlevenim čvarcima. Preklopiti sa svih strana i ostaviti 10 minuta da se testo odmara. Postupak ponoviti tri puta. Zatim razviti testo i modlicom vaditi pogačice. Poređati ih u pripremljenu tepsiju i premazati svaku umućenim jajetom. Staviti da se peku u zagrejanu rernu na 200*C, oko pola sata.



http://www.kuhinjica.rs
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar