IZVRNUTA TORTA OD BANANE


KARAMELA

150g muscovado šećera (korisstila sam žuti šećer)
75g putera

KORA

250g brašna
10g praška za pecivo
225g šećera u prahu
2-3 kašičice cimeta
prstohvat soli
2 cela jaja
80ml mleka
125g otopljenog putera, mlakog
3-4 banane, krugovi debljine oko 5mm



Priprema

Na umerenoj vatri otopite šećer i puter (nema karamelizacije) za karamel i tako vrelog ga sipajte u okrugli pleh dimenzija oko 26cm. Najbolje da je pleh što tanji, aluminijumski. Ako se desi da se šećer i puter ne mogu spojiti kako (da puter beži)treba samo sipajte takav karamel u tepsiju i stavite samu tepsiju na toplu ringlu par sekundi. U koncentričnim krugovima poređajte kolutove banana.
Za koru pomešajte sve praškaste sastojke i spojite ih ručno sa jajima, mlekom i mlakim otopljenim puterom. Prelijte preko banana.
Pecite na 180 stepeni (bez fena) oko 30-40 minuta. Pređite nožem po rubu između tortice i tepsije. Stavite tanjir preko plaha i okrenite torticu naopačke. Meni se najviše dopala dok je vrela servirana sa kuglom sladoleda od vanile.



http://foodforthought-jelena.blogspot.com/
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar