Ekspres burek iz tave


To zapravo i nije burek. Ali ipak ga je tako nazvao turski kuhar Gabriele Sponza u svojoj emisiji na 24Kitchen, pa ja ponavljam za njim. Dopao mi se recept, pripremila sam taj ekspresni burek i oduševili smo se ... Pa da podijelim to sa vama.

Sastojci 4 osobe

    300 g kora za burek (li za savijače)
    po 150 g sireva: grojer, mocarela, parmezan, ementaler, labneh, grgonzola (ili roquefort ili neki drugi sir s plemenitom plijesni)
    po potrebi kiselo vrhnje
    malo sjeckanog peršina i ružmarina, nekoliko listova bosiljka
    4 filea crvene pečene paprike
    2 žlice maslinovog ulja



Priprema

    1.

    Tavu malo nauljimo. Koru stavimo u tavu, rubovi kora neka vise preko ruba tave. Na dno stavimo još jednu koru i premažemo uljem.
    2.

    Labneh namažemo po kori, dodamo naribani ementaler, pospemo s malo sjeckanog peršina. Pokrijemo sa dva sloja kora, svaki premažemo uljem.

        Potom na kore potresemo parmezan, na parmezan naribamo groyer. Pokrijemo sa dva sloja kora, opet svaki sloj premažemo s malo ulja.

        Na kore naribamo mocarelu i preko mocarele nadrobimo gorgonzolu ili roquefort ili neki drugi sličan sir. Dodamo grubo nasjeckane listiće bosiljka.

        Pokrijemo s korama koje vise preko ruba tave, premažemo s malo ulja.
    3.

    Na srednjoj vatri u pokrivenoj tavi pečemo pet do sedam minuta, pazimo da donja kora ne zagori. Potom pažljivo okrenemo "burek" na tanjir ili poklopac i vratimo ga u tavu da je donja strana, koja je već pečena, okrenuta prema gore. Pečemo još oko sedam minuta, dok korica nije hrskava i dobije zlatastu boju.
    4.

    Dok se taj ekspresni burek peče, sitno nasjeckamo pečenu crvenu papriku, dodamo sjeckani ružmarin i peršin te maslinovo ulje. Umak poslužimo uz burek.

Posluživanje

Prema mom iskustvu, uz taj bi se burek moglo poslužiti kiselo vrhnje ili jogurt s peršinom, vlascem, bosiljkom ...

Umjesto sira labneh možemo upotrebiti i neki krem namaz razmiješan s malo kiselog vrhnja. A i sirevi mogu biti prema našem izboru. I kuhar u emisiji napomenuo je da stavimo sireve koje najviše volimo.



coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar