STARINSKI KOLAČ “ČUPAVA KATA”: MNOGI KAŽI DA IM JE OVO NAJBOLJI KOLAČ!I JA SAM JEDNA OD NJIH


Veoma ukusan kolač, fine strukture i zanimljive forme, a vrlo jednostavan za pripremu. Trebao bi dobro ispasti i onima koji nisu baš majstori u pripremanju slastica.

SASTOJCI:

Za tijesto:
● 300 g brašna
● 1 prašak za pecivo
● 150 g maslaca




● 100 g šećera
● 4 žumanca
● limunova kora

Za fil:
● 4 bjelanca
● 150 g šećera
● 150 g mljevenih oraha
● 3 kašike marmelade od kajsije
● 4 velike jabuke

PRIPREMA:

Zamijesiti tijesto, i to tako da najprije umutite šećer i žumanca, pa onda dodajete ostale sastojke (maslac mora biti na sobnoj temperaturi), pa ga podijeliti na dva dijela.
Jedan dio razvući u podmazan lim za pečenje dimenzija (otprilike) 20×30 cm, a drugi dio staviti u zamrzivač.

Za fil, umutiti bjelanca sa šećerom, dodati orahe i marmeladu, pa sve lagano promiješati.
Na prvi dio tijesta staviti naribane jabuke, zatim fil, a preko fila naribati drugi dio tijesta iz zamrzivača.
Peći na 200 °C dok ne porumeni.




coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar