Migrena i kako je eliminisati na prirodan nacin


Sta je migrena?

Migrena je jaka i onesposobljavajuca, pulsirajuca glavobolja na jednoj strani glave, sa neizdrzivim pritiskom u glavi, sljeppocnicama, celu… Kod nekoga se javljaju smetnje u vidu, problemi sa koncentracijom i ukupno osjecanje bola i slabosti.



Neurolozi smatraju da su migrene izazvane promjenama u protoku krvi u mozgu i aktivnoscu nervnih celija.

Statistike pokazuju da je 70% migrena nasljedno.

Migrene se cesce javljaju kod zena nego kod muskaraca.

Nedavna studija na Harvardu je istrazivala da li i kakav efekat migrene imaju na srcani udar. Vise od 20.000 muskaraca izmedju 40 i 84 godine starosti su proucavani i zakljucak je bio da osobe sa migrenom imaju 42% vise rizika od srcanog udara. Migrena je mnogo vise nego glavobolja i nosi u sebi mogucnost ozbiljnih komplikacija. Zato se preporucuje da se na vrijeme pocne tretirati.

Milioni ljudi tiho pate od migrena, a jos veci broj zivi sa svakodnevnim glavoboljama. Istrazivanja pokazuju da oko 50% pogodjenih nece napustiti zamracenu sobu i probati da nadje uzrok nepodnosljivih bolova.

Uobicajeno je da se problem ublazava sa par tableta iz apoteke ili od prijateljice kojoj je bas ‘to’ pomoglo.

Medjutim, cak i sa najjacim pilulama u arsenalu, veliki je broj onih koji jednostavno ne mogu da funkcionisu i obavljaju osnovne dnevne obaveze dok imaju migrenu.

Napadi variraju u jacini i manifestuju se na razlicite nacine: od pulsirajuceg i udarajuceg bola, osjetljivosti na svjetlo i zvuk, do mucnine i povracanja.

Iako ne postoji jedno i jedinstveno objasnjenje zasto se migrena javlja, postoji veliki broj trigera koji imaju znacajnu ulogu u aktiviranju napada migrene:

    fluoroscentna svjetla
    konstipacija (zatvor stolice)
    dehidriranost
    kafa
    pretjerano pusenje ili alkohol
    visok krvni pritisak
    nizak nivo secera u krvi
    nedostatak vitamina B ili D
    neravnoteza u mineralima
    reakcija na dodatke u hrani (boje, seceri, konzervansi, MSG itd.)
    lijekovi na recept
    oralna sredstva za kontracepciju
    alergije i osjetljivost na neke namirnice.

[social_quote duplicate=”yes” align=”default”]Vjeruje se da su glavobolje i migrene samo simptom, znak da je tijelo van svog optimalnog balansa. Umjesto da cekamo na sljedeci napad i onda posegnemo za bocicom sa tabletama, treba probati odrediti koji su trigeri ili jos vaznije, sta remeti nasu prirodnu ravnotezu.[/social_quote]
Vrste glavobolja i migrena

Vjerovatno svako ko pati od glavobolje i migrene pati na svoj jedinstven nacin. Medjutim, moze se izdvojiti nekoliko osnovnih tipova.

    Glavobolja napetosti i tenzije ce se javiti u stresnim situacijama, dok se migrena generalno javlja 3 do 4 puta mjesecno. Napetost moze izazvati migrenu i to se obicno desi 2-3 dana nakon velikih mentalnih uzbudjenja, a ne odmah kao sto je to slucaj sa glavoboljom.

    Hronicna migrena se desava 15 ili vise puta mjesecno.

    Klasicna migrena je migrena sa pojavom aure ili svjetlosnog kruga.

    Obicna migrena se javlja iznenada, bez najave i bez aure.

    Abdominalna migrena je cesta kod djece i desava se bez glavobolje. Moze se javiti i kod odraslih.

Prirodni tretmani za migrenu

Postoji vise nacina da se glavobolje i migrene ublaze pomocu prirodnih preparata bez rizika od nezeljenih pojava koje nose farmaceutski lijekovi. Osim bilja, etericnih ulja i suplemenata, mogu pomoci akupunktura, akupresura, refleksologija i aromaterapija.

Postoji nekoliko stvari koje mogu olaksati bol kada nastupi napad migrene.

Ulje crnog kima pomaze ako se njime masiraju sljepocnice, unutrasnjost nozdrva i vrh glave. Takodje, uzeti pola kasike ulja crnog kima sa malo nepasterizovanog meda dva puta dnevno.

I pored izbjegavanja trigera, mnogi ce prije ili kasnije ponovo dobiti napad migrene. Postoje svjedocanstva da bi ulje crnog kima moglo biti nacin da se bol trajno, a ne samo privremeno, eliminise. I to uz minimalnu cijenu i jednostavan nacin primjene, bez posjete ljekaru.

Hidroterapija, ili naizmjenicno tusiranje toplom i hladnom vodom, je jednostavna metoda i pomaze kod mnogih problema. Prve dvije minute provedite pod vrelom (koliko mozete izdrzati) vodom. Ovo ce povecati dotok krvi u kozu. Zatim, sljedece dvije minute provedite pod sto hladnijom vodom – ovo ce poslati krv dublje tijelo.Dvadesetak minuta ovakvog naizmjenicnog tusiranja ce pojacati cirkulaciju krvi, noseci korisne elemente u organe i odnoseci otpadne materije i toksine.

Drugi nacin je da uronite noge u ledenu vodu, a nazad na vrat stavite vrucu oblogu.

Primjena akupresure na odredjenim dijelovima tijela, kao sto je masiranje mekanog tkiva izmedju palca i kaziprsta,se pokazala vrlo korisna kod uklanjanja glavobolje i tegoba uzrokovanim migrenom.

Drugi nacin je da stavite palac na unutrasnju stranu obraza i pritiskate prema jagodicnoj kosti. Pocnite na onoj strani gdje osjecate bol od migrene, a onda ponovite na drugoj strani. Zatim smjestite oba palca na gornje nepce blizu zuba i pritiskajte prema obrazima. Mozda cete morati ponoviti nekoliko puta. Opustite se i duboko disite. Polako udahnite i potpuno izdahnite.

Veoma je vazno da obratite paznju na ishranu i, vjerovatno, uradite neke izmjene.

Zapamtite da nema zamjene za vodu. Kada ste zedni, treba vam voda, a ne kafa, soda ili sok. Jedite vise povrca i svjeze iscijedjenih sokova od povrca i voca. To ce pomoci da se dovede u ravnotezu pH vrijednost u tijelu.

Konsultujte se sa ljekarom za odgovarajuce suplemente.

Aromaterapija. Najcesce se koriste ulja lavande i nane, ali su i etericna ulja ruzmarina, eukaliptusa, sandalovine i bosiljka takodje od velike pomoci.



Tekst napisala Mirjana Hasanagic Md.AM.
Mirjana i Vedran Hasanagic su doktori alternativne medicine.
http://www.prirodnamedicina.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar