Kako uspješno a prirodno liječiti upalu krajnika…


Kao što je mnogima poznato, ova bolest se ispoljava tako što, poslije nazeba ili usljed njega, u slučaju jačeg gripa ili koje druge zarazne bolesti: difterita, difterije, skarlatine i proste infekcije od zagađene vode, od hladnog pića, naročito vina, od prljavog posuđa, nezdravog ljubljenja itd. krajnici oteknu i sva guša postaje više ili manje crvena i upaljena.



Usljed toga nastaje teško gutanje hrane, čak i pljuvačke, osjeća se neprestano bol i teže se govori. To stanje prati katkad povećana temperatura, bolovi na vratu, u uvu, u glavi i na drugim mjestima tijela.

Kod djece je ta bolest češća. Nju prate često skramice na unutrašnjoj strani krajnika, katkad u vidu pepeljavih tačkica, katkad slivenih, priljepljenih opni. Za ovima često ne izostaju kašalj ni sluz, ni zapaljenje zadnjeg dijela guše i nosa. Stepen zapaljenja može ovdje ići od neznatnog i nevinog do najvišeg i najtežeg, ma i ne bila u pitanju neka naročita zarazna bolest, kao što je difterija ili skarlatina (tzv. šarlah). Potrebno je liječiti odmah, ne zapuštati, a kad se konstatuje difterija i skarlatina — zvati ljekara da ubrizga serum ili penicilin.

Mazanje sokom od limuna, glicerinom i bornom kiselinom po ovom receptu:

Soka od limuna 15 grama
(tri kašičice)
Borne kiseline u prahu 1 gram
(peti deo kašičice)
Glicerina2 10 grama
(dvije kašičice)

ILI JEDNOSTAVNIJE:

 Ispiranje usta i guše čajem od kamilice i žalfije.

Bolje je da se takvom čaju doda još 30 grama takozvanog soka od medenih ruža, koji se sprema ovako:

Uzima se:
Cvijeta crvene ruže 100 grama
Ključale vode 400 grama

To se popari i ostavi da raskisne, zatim procijedi. Posle toga se na svakih 200 grama procjeđevine doda po 650 grama meda. I tek se od toga soka sipa po 30 grama u šolju običnog čaja od ružinog cvijeta.



S ovim ovim čajem radi boljeg njihovog djelovanja. može se uvijek dodavati prašak borne kiseline ili prašak kalijum-hlorata u srazmjeri: jedna kašičica na 200 grama takvog toplog čaja. Kad se to rastvori. vrši se ispiranje po 6—10 puta dnevno. Ne Gutati, ne piti!

http://www.procitajtevise.com/
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar