Lavanda čaj za opuštanje, cirkulaciju, za kožu i kozmetiku


Lavanda (Lavandula officinalis) je zeljasta lekovita biljka prelepog mirisa. Reč lavanda potiče od reči lavare što znači prati. Taj naziv je dobila zbog toga što su je Rimljani koristili u svojim kupatilima, kako bi se opustili i namirisali, ali i dezinfikovali rane. Lavanda je poznata od davnina. U Tutankamonovoj grobnici je pronađen ćup sa uljem lavande jos 1922. godine, kao i u platnu kojim su bila obavijane mumije. U vreme kuge u Evropi, smatralo se da osoba koja se premaže uljem lavande nikada neće oboleti. Grci su lavandu nazivali nord, i poznavali su je još pre Rimljana. Usvojili su je od Egipćana, i mazali su teme uljem radi boljih misli. Njome su začinjavali govedinu, ribu i janjetinu i tako posluživali samo važne i ugledne ljude. U prvom i drugom svetskom ratu, koristili su je protiv bolova i infekcija.



Legenda o lavandi – Kažu da je postojala jedna veoma lepa devojka. Svi su se okretali za njom. Mnogi su joj se udvarali i pokušavali da osvoje njeno srce. Među njima su bila i dva razbojnika, koja su jednog dana pošli za njom u brda i napali je. Kada su strgli odeću sa nje, ona se okrenula prema zemlji i zaplakala. Kada su suze dodirnule tlo, iz njega je počela rasti plavo-ljubičasta biljka koja joj je obavila celo telo i zaštitila. Razbojnici su se uplašili i pobegli, i od tada niče lavanda.
OSOBINE I UZGOJ LAVANDE

Lavanda raste kao mali grm 40-60 cm visine. Koren je drvenast i veoma razgranat, zbog čega lavanda super služi na erozivnim zemljištima. Stabljika je kratka i debela, grana se od samog tla. Listovi su uski i naspramni, prekriveni sitnim sivkastim dlačicama, a cvetovi sitni, nakupljeni u cvasti plavo-ljubičaste boje veoma lepog mirisa, koji potiče od eteričnog ulja. U cvetovima ima 0,5-1,5% eteričnog ulja. Seme je crno i sjajno, veoma sitno. Lavanda je višegodišnja biljka, životni vek joj je do 30 godina.

Zahteva mnogo toplote, sunca i svetlosti. Prijaju joj površine zaklonjene od vetra, a mrazevi mogu uništiti useve. Ako nije u početnoj fazi raste, lavanda će odlično podneti sušu. Što se tla tiče, lavanda ne zahteva mnogo. Podjednako uspeva na raznim zemljištima koja su bogata kalcijumom, osim na nepropusnom i peskovitom tlu. Zemljište pre sejanja treba preorati, najbolje u jesen. Zemlja mora biti očišćena od korova. Ne podnosi sporo topljive herbicide kojime se prska kukuruz, tako da na mestu gde se nakada kukuruz gajio lavandu možemo posejati tek nakon dve godine. Razmak između redova treba da je 20-40 cm, na dubini od 1,5 cm. Krajem maja, biljku treba odrezati na visinu od 10 cm, radi stvaranja grma. Može se odrezati još jednom u drugoj godini života, na visinu od 20 cm. Do pete godine života, potrebno je popuniti prazna mesta sa već stasalim sadnicama, kako se korov ne bi javio. Žetva se vrši krajem avgusta i početkom semptembra.
LEKOVITA SVOJSTVA LAVANDE
Lekovita svojstva lavande

Lekoviti delovi biljke su cvetovi i vrhovi stabljika. Sadrži eterično ulje, linalilacetata, linalol, tanin i mineralne materije. Koristi se kako spolja, tako i iznutra.

    SEDATIVNO DEJSTVO – suvi cvetovi imaju sedativno dejstvo, opuštaju, pomažu kod nesanice i uznemirenosti
    PODSTIČE PROBAVU – podstiče gasove, lučenje žuči, lučenje želudčanog soka i time olakšava proces varenja i ublažava proliv
    BLAGOTVORNA JE ZA KOŽU – protiv svraba, uboda insekata, opadanja kose, za ispiranje rana a posebno se koristi u kozmetici za masnu i kombinovanu kožu, protiv ekcema i akni
    POBOLJŠAVA CIRKULACIJU – pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, normalizuje pritisak, koristi se kod aritmija i lupanja srca
    AROMATERAPIJA – opušta i umiruje, naročito pomaže kod glavobolje, ulje se koristi za masaže
    KUHINJA – kao začin lavanda daje slatkast ukus i kiselim jelima
    KOZMETIKA – priprema sapuna, parfema, kupki, losiona, krema

ČAJ OD LAVANDE

Čaj možemo piti ili koristiti za ispiranje i dezinfikovanje rana. Pomaže varenje, smoruje želudac i nadimanje.

Kašiku cvetova lavande priliti sa 2,5 dcl ključalle vode. Ostaviti 10-15 min da odstoji, pa procediti. Piti topao, a u slučaju da se koristi za ispiranje rana ostaviti da se prohladi.
ULJE LAVANDE

Ulje lavande je pravi antiseptik, pa može da zameni alkohol i jod kod povreda. Osim toga, dobar je insekticid. Može da se nakapa u orman, i tada uspešno štiti od moljaca i drugih insekata. Osim ulja, u ovu svrhu se mogu koristiti i svežnjevi suve lavande ili kesice napunjene suvim cvetovima. Masaža uljem deluje kod reumatskih bolova i napetosti.

MASKA ZA MASNU I OSETLJIVU KOŽU OD ULJA LAVANDE– Pomešati jednu kašičicu meda sa jednom kašikom ulja jojobe. Kada se dobro umeša, kapnuti 3 kapi ulja od lavande. Potrebno je nanositi na čisto lice, svako veče. Ostaviti da deluje 15-20 min, pa isprati. Pošto je maska od ulja, veoma je važno dobro isprati lice, jer bi moglo dodatno da se umasti i da se stvore akne. Ova maska deluje antibakterisji, regenriše kožu i normalizuje lučenje sebuma.

CVETOVI U MASLINOVOM ULJU – Staklenu teglu od 3 l napuniti svežim cvetovima lavande. Potom preliti maslinovim uljem, tako da ulje skroz prelije cvetove. Ostaviti tri nedelje na sunčano mesto, a zatim procediti. Izručiti u staklene tamne boce i čuvati na tamnom mestu. Ovo ulje se koristi kao i lavandino ulje, može se nanositi na kožu, dodavati u kupke itd.

SPREJ OD ULJA LAVANDE – Prokuvati 250 ml destilovane vode. Dodati par kapi ulja lavande i par kapi gore pomenutog maslinovog ulja sa cvetovima lavande. Zbog svežine možemo dodati i ulje nane. Dobro sve promešati, i sipati u sprej bocu.
TINKTURE OD LAVANDE

Tinktura koja se sastoji od cvetova lavande i 30 procentnog alkohola služi za ispiranje rana, kod uboda komaraca i ostalu dezinfekciju kože. U 0,5 l alkohola je potrebno staviti 100 g cvetova i ostaviti da stoji 20 dana. Potrebno mesto mazati tri puta dnevno.

Za obloge, koristiti 1 l jabukovog sirća sa 30 g cvetova lavande. Ostaviti na sunčanom mestu nedelju dana, ali svaki dan protesti jednom. Procediti i uliti u staklene boce.

PREPORUČUJEMO

SOK OD CVETOVA LAVANDE – umiruje i opušta

5 kašika cvetova preliti sa 1 l vrele vode. Ostaviti da stoji par minuta, zatim ocediti i dodati 4 kašičice (manje/više po ukusu) cvetnog meda.

SLADOLED OD LAVANDE – slatko i zdravo

Prokuvati 5 dl mleka i dodati 1,5 kašiku svežih lavandinih cvetova. Ostaviti 10 minuta, pa procediti. Zatim opet zagrejati mleko i ovaj put dodati 2 kašike cvetnog meda i mešati dok se ne rastopi. Umutiti 3 žumanca sa 100 g šećera i 1 dcl pavlake za kuvanje. Kada se zapene, dodati smesu sa melkom i dobro izmutiti. Ostaviti da se ohladi. Dok se hladi, umutiti 3 belanca, 150 g brašna, 200 g šećera u prahu, 750 g rastopljenog maslaca ili putera i 0,5 dcl pavlake za kuvanje. Sve dobro izmešati. Kašikom oblikovati 6 krugova u tepsiji koja je obložena papirom za pečenje. i peći malo manje od 10 min, dok ne porumeni. Tada izvaditi krugove, i svaki staviti na čašu koja je okrenuta naopako i ostaviti da se ohladi. Tako ćemo dobiti posudice za sladoled. Napuniti ih sladoledom koji se do sada ohladio i ukrasiti cvetovima lavande.



LAVANDINA KUPKA – mirisno i lekovito

Jedan kilogram lavande skuvati u 12 l vode. Dodati u kadu sa vrućom vodom.

Dijabetičarima, trudnicama i ženama koje doje se ne preporučuje korišćenje lavande svakodnevno.

cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar