Kompletna prirodna terapija za bolesnu jetru doktora Hasanagica


Prije nego sto dam detaljan opis i funkcije terapije za jetru koju je kreirao moj otac, dr Enes Hasanagic, osvrnucu se  na kratku istoriju nastanka ovoga sistema za pacijente sa bolesnom jetrom. Pravilan termin svakako bi trebao da bude “Sistem za pacijente sa oboljelom jetrom” radije nego “Terapija za bolesnu jetru”.
Zasto sistem za bolesnu jetru , a ne terapija za bolesnu jetru?

Terapija je nesto sto bi trebalo da vas vrati u prvobitno stanje organizma prije pojave bolesti. Na primjer, imate urinarnu infekciju, koristite nasu terapiju E-Kapi i za nekoliko dana infekcije vise nema.

Pacijenti cija je jetra dosla u fazu kada im je ovaj sistem neophodan treba da znaju da povratka u prvobitno stanje vise nema. Koliko god ova vijest bila uznemiravajuca, to je cinjenica sa kojom se moramo pomiriti. Ako je dijagnoza ciroza ili odmakli stadij hronicnog hepatitisa, povratka na prijasnji nacin zivota jednostavno – nema. Zavisno od nivoa ostecenja jetre neki pacijenti ce koristiti ovaj sistem minimalno 6 mjeseci, a neki permanentno –  do kraja zivota. Ako je u pitanju pocetna faza hepatitisa vjerovatno ce biti potrebno koristiti ovaj sistem 6 mjeseci. U zavisnosti  od stepena oporavka pacijenta i nalaza,  moze se nastaviti sa koristenjem sistema u cjelosti ili modifikovati i smanjiti samo na koristenje Hepatal kapi i postovanje rezima ishrane koji je dio cjelokupnog sistema.

Pacijenti sa cirozom jetre kao i pacijenti sa hronicnim hepatitisom u odmakloj fazi koji prijeti da predje u cirozu ostaju na sistemu produzeno vrijeme.

O samom sistemu cemo malo kasnije, sada cemo se vratiti malo na istorijat nastanka. Ovo je vazno da se procita i zna, pogotovo za pacijente koji su pali u depresiju i ocaj i misle da spasa vise nema. Tacno je da kod teskih oboljenja jetre povratka u prvobitno zdravo stanje nema, ali ovo nije kraj svijeta i uz postovanje nekih pravila i koristenje sistema moze se zivjeti kvalitetan zivot.



Da pocnemo sa nastankom terapije/sistema.

Kreator ovog sistema je doktor Enes Hasanagic, moj otac i vjerovatno jedan od najvecih strucnjaka u lijecenju ljekovim biljem sa prostora bivse Jugoslavije.  Dr Hasanagic  je bio autor nekoliko TV emisija, gost bezbrojnih radio programa i  autor hiljada objavljenih priloga iz ove oblasti, kao i  autor knjige “Ljekovito bilje i jetra” cije cetvrto izdanje se upravo sprema za stampu. Negova terapija za bolesnu jetru koristena je u gotovo svim krajevima svijeta.

Ranih osamdesetih godina proslog vijeka, bratu  mog oca je  uspostavljena dijagnoza dekompenzovane  ciroze jetre. Dekompenzovana ciroza  je stadij permanentnog ostecenja jetre, u njegovom slucaju izazvan alkoholom, hronicnim hepatitisom koji je kasno otkriven i dugom upotrebom sintetickih lijekova. Postoje i drugi uzroci dekompenzovane ciroze jetre ali ovi su najcesci. Moj stric nije bio alkoholicar u smislu da se napija bez kontrole i do besvijesti. Dugogodisnji samacki i boemski zivot sa losom ishranom, neredovnim kafanskim obrocima i konzervama, cigarete  i svakodnevno pijuckanje sa drustvom, uz prekasno otkriveni hepatitis, doveo je do teske ciroze koja je kulminirala u hepatoznoj komi.

U knjigama zvanicne medicine je dokumentovano da su rijetki pacijenti koji se probude iz hepatozne kome a i oni, u najboljem slucaju,  mogu da zive jos oko sest mjeseci.  Moj amidza Enver se probudio iz hepatozne kome, poceo sa sistemom koji mu je moj otac pripremio, izisao iz bolnice i poslije kraceg bolovanja  se vratio na posao. Nastavio je sa sistemom za jetru, ali trece ili cetvrte  godine oporavka, i pored upozorenja moga oca, ponovo je poceo pomalo da pijucka,  vratio se duvanu i starom boemskom nacinu zivota. Sest godina nakon hepatozne kome,  ja sam ga nasao u njegovoj kancelariji kako sjedi u radnoj stolici sa klonulom glavom. Uzrok smrti:  srcani udar. Od prognoziranih 6 mjeseci zivota do 6 godina je velika razlika. Napominjem da je uzrok smrti bio srcani udar, a ne otkazivanje funkcija jetre i pored toga sto se prestao pridrzavati svih uputa sistema za oboljelu jetru i nastavio sa alkoholom i cigaretama. Ne zelim da kazem da  je u redu nastaviti sa alkoholom i pusenjem, zelim da istaknem moc i snagu ovog sistema. koji mnogi i danas zovu “Terapija za bolesnu jetru doktora Hasanagica”

Prije nekog vremena dobio sam poziv iz Crne Gore. Trazi se terapija za bolesnu jetru za pacijenta kojem je ovaj sistem preporucen od komsije koji je poceo lijecenje sa mojim ocem. Ja ne znam o kom se tatinom pacijentu radi, ali po rijecima osobe koja me kontaktirala, komsiji je svojevremeno  prognozirano jos samo 6 mjeseci zivota, a on jos uvijek redovno ide na posao. Ovaj clanak pisem u oktobru 2013. godine, par mjeseci posto sam primio poziv iz Crne Gore. Moj otac je, kao i moj amidza, umro od srcanog udara 2008. Ja ne mogu da pretpostavim kad je pacijent poceo terapiju za jetru, ali cinjenica je da je doticni gospodin daleko nadzivio svoga doktora.

U nasem stanu u Sarajevu, gdje moja majka jos uvijek zivi, postoji kartoteka i dokumentacija stotina pacijenata kojima je sistem doktora Hasanagica za oboljelu jetru pomogao i produzio zivot.

O sistemu:

Sistem je vrlo kompleksan i treba da se slijedi svakodnevno za optimalne rezultate.  Osim preparata, sistem sadrzi detaljne upute sa rasporedom njihovog koristenja, kao i kompletnu filozofiju promjene zivotnih navika i ishrane koji moraju da se sprovode sa ciljem poboljsanja zdravstvenog stanja. Moram odmah da kazem, ako niste spremni da slijedite upute doslovno, nema potrebe da citate dalje. Terapija za bolesnu jetru nije jeftina i ako pacijent nije motivisan ili disciplinovan da slijedi upute, nema potrebe izlagati se troskovima.

Terapija za bolesnu jetru ukljucuje: Hepatal Kapi, caj od pirevine, eliksir, dvije tinkture, mjesavinu meda sa silimarinom, upute za pravilnu ishranu i kopiju knjige “Ljekovito bilje i jetra” u kojoj je opisana filozofija nekih neophodnih promjena u zivotu. U sustini, nista nije komplikovano i ne zahtijeva dodatne troskove ili neko specijalno obrazovanje. Sve instrukcije su jasno opisane.

Najvece promjene su u rezimu ishrane i nacinu pripreme hrane.  Ovdje mora da se naglasi razlika izmedju ishrane koju mi predlazemo i dijete koju dobijete na komadu papira u bolnici. Bolnicka dijeta je uglavnom zasnovana na restrikcijama – sve sta se ne smije jesti – i svodi se na jednolicnu i bezukusnu, bljutavu hranu.  Nas nacin ishrane je raznovrstan, ukusan, jednostavan za pripremu i sto je najvaznije, dizajniran da aktivno pomaze funkcije jetre i njen oporavak.

Osnovna ideja je da kod pacijenata sa oboljelom jetrom hrana nije samo nesto sto utoljava glad, vec  postaje lijek, sto bi, u idealnom svijetu, trebalo da bude opsta  filozofija. Na taj nacin bi se vecina zdravstvenih problema sprijecila, a ne lijecila.

Nadalje, ne morate  se bojati  kupovine egzoticnih i skupih namirnica. Sve sto je potrebno moze se naci na domacim pijacama i prodavnicama. Promjene su u izboru namirnica, nacinu pripreme i doziranju. Svi obroci su ukusni i zavisno od kreativnosti osobe koja priprema hranu vrlo raznoliki. Uz nasu dijetu dobicete spisak recepata, ali ti recepti su vam samo ideje za pocetak. Jednom kada savladate osnove zdrave pripreme namirnica, nece vam biti problem da postanete kreativni i povecate broj recepata. Osnova i glavni dio naseg sistema ishrane je da  naucitie kako i koliko dugo kuvati, kada i koje namirnice koristiti, a sve u svrhu maksimalnog iskoristavanja ljekovitih supstanci iz svakog  zalogaja.

Ovakav nacin ishrane ne mora biti ogranicen samo na osobu kojima je potreban terapija za bolesnu jetru. I ostali clanovi porodice sa nekim drugim zdravstvenim problemima, kao i oni bez ikakvih tegoba, mogu uzivati u blagodetima ovakvog nacina ishrane i osjetiti pozitivne efekte. Ovo bi bio  nacin da se olaksa posao domacice/kuvara kod pripreme istog obroka za sve ukucane, a i dobrodosla podrska oboljelom da se ne osjeca ‘osudjen’  na specijalnu dijetu.

HepatalKapi su jedna od najvaznijih komponenti sistema za bolesnu jetru.  Za detaljan opis i vise pojedinosti posjetite stranicu http://hepatal.com koja je u cjelosti posvecena ovom preparatu.  Ako ne spadate u kriticnu grupu pacijenata kojima treba kompletna terapija za bolesnu jetru, HepatalKapi i caj od pirevine mogu biti dovoljna pomoc. Premjene u rezimu ishrane uvjek se preporucuju.
Kompletan sistem za bolesnu jetru sadrzi:

    Hepatal kapi
    Eliksir Cynara
    Tinctura Urtica
    Tinctura Calendula
    Mjesavina meda sa silimarinom
    Caj rhizoma graminis (pirevina)
    Detaljno opisan rezim i nacin ishrane sa uputama
    Kopiju knjige “Ljekovito bilje i jetra” doktora Enesa Hasanagica

Djelovanje sistema za bolesnu jetru:

    Aktivno pomazu regeneraciji ostecenih celija jetre
    Olakasava rad i funkcije zdravih celija jetre
    Sprecava i usporava daljna ostecenja celija jetre
    Pospjesuje metabolizam
    Regulise bilirubin
    Umanjuje i usporava djelovanje virusa
    Pomaze odstranjivanju viska tekucine (ascites)
    Podize energetski nivo pacijenta
    Pospjesuje odstranjivanje viska amonijaka i ostalih toksina kod pacijenat sa cirozom
    Podrzava rad bubrega
    Pomaze regulaciju holesterola
    Regulise apetit

U tezim slucajevima gdje su celije jetre ostecene do te mjere da regeneracija nije moguca ovaj sistem ce zaustaviti ili znacajno usporiti dodatna ostecenja.

Sistem je kreiran da olaksa rad dijela jetre koji jos uvijek funkcionise. Ovo je vrlo vazno, posto je jetra ta koja snabdjeva ostatak organizma potrebnim supstancama za pravilno funkcionisanje i tako podrzava imuni sistem.
Ovo je jedan od najvecih problema pacijenta sa vrlo ostecenom jetrom. Jetra ne moze da procesira hranu i ljekovite materije, koja je unesena u organizam i posalje potrebne elemente u krvotok i u ostale organe. Ovo dovodi do dodatnog pada imuniteta i novih zdravstvenih problema. Zbog ovoga je jako vazno slijediti cijeli sistem i pridrzavati se nasih savjeta za ishranu.

Pored funkcija slanja korisnih i ljekovitih materija u organizam, jetra je ta koja odvaja toksine i nepotrebne materije iz hrane i lijekova i eliminise ih iz tijela. Zavisno od nivoa ostecenja jetra nije u mogucnosti da eliminise toksine te ih salje u krvotok i kreira dodatne probleme. Posebno je opasno gomilanje amonijaka koji kroz krvotok dolazi do mozga sto moze dovesti do hepatozne kome.
Sistem je kreiran da pomogne jetri odstranjivanje ovih toksina i nepotrebnih materija.

Metabolizam:
Pored nacina ishrane koji je sastvani dio sistema, posebno je vazno na koji nacin metabolizam preradi hranu i ostale dijelove terapije. Bez obzira koliko je zdav nacin ishrane i koje preparate koristite, ako metabolizam ne preradi sve substance na pravilan nacin, jetra nece uspjeti da odvoji korisne od nekorisnih substanci i usmjeri ih tamo gdje treba. Nepravilan metabolizam je dodatno opterecenje jetri. Ovo dovodi do jedne vrste zacaranog kruga iz kojega na izgled nema izlaza. Rad metabolizma i jetre uzajamno je povezan. Jetra ne dobija od metabolizma sta joj je potrebno, te ne podrzava metabolizam za pravilan rad. Sistem dr Hasanagica je kreiran tako da prevazidje ovaj problem i daje podrsku i metabolizmu i jetri.

Terapija za bolesnu jetru ukljucuje i redovne konsultacije putem telefona, skypa, vibera, emaila i prilagodjena je posebno za svakog pacijenta prema poslednjim nalazima i istoriji bolesti.



Na stranici http://prirodnamedicina.com  mogu se naci neki recepti za pacijente na jetri i ovaj dio se sa vremena na vrijeme prosiruje novim receptima.

Posjetite web stranicu doktora Hasanagica sa koje je ovaj prilog kopiran jetra.org i pogledajte ostale priloge o alternativnim i prirodnim metodama lijecenja oboljele jetre.
Doktor Vedran Hasanagic je vodeci strucnjak u lijecenju bolesti jetere prirodnim metodama. Preparati dr Hasanagica, odobreni su od minsatrstava zdravlja Kanade i Evropske unije.

http://jetra.org
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar