Magicni kolac sa limunom i borovnicama


Perfektan desert kada ste u stisci sa vremenom , jer bez velikog truda i napora imacete kolac koji izgleda kao da ste proveli cijeli dan u kuhinji .Inace kolac mozete naci pod raznim nazivima , a najcesci su Puding kolac , Magicni kolac , Pametni kolac . U stvari cijela carolija je u kemiskoj reakciji koja se odvija tokom pecenja gdje laksi sastojci ostaju na povrsini ,a tezi padaju na dno . Tako da od jednog tijesta koje stavite u pecnicu dobijate kolac koji izgleda kao da se sastoji od podloge , kremastog dijela i pjenastog gornjeg sloja . Ima raznih varijacija ovog kolaca od obicnog sa vanilijom , pa do cokoladnog , sa karamelom , orasima , makom , bucom , gingerbread ... Na vama je samo da se odlucite za okus koji volite . Moji vole vaniliju , ali nevole okus jaja koji je jako izrazen u ovom kolacu , pa je time i moj izbor bio laksi . Odlucila sam se za ovaj sa dodatkom voca , i nisam pogrijesila.  Svima se svidjela ova ukusna i savrsena kombinacija limuna i borovnica  zbog cijih se  finih aroma  jaja uopce ne osjecaju  . 


Sastojci

    4 bjelanjka
    2-3 kapi bijelog octa
    4 zumanjka
    150 g secera u prahu
    120 g otopljenog maslaca
    1 zlica vode
    120 g brasna
    500 ml mlijeka
    1 vanilja
    1 limun ( korica )
    prstohvat soli
    200 g borovnica
    2 zlice brasna



Priprema

    1.

    Posudu za pecenje dobro namazi maslacem i pospi brasnom . Borovnice pomijesaj sa brasnom i rasporedi ih po dnu pripremljenog pekaca .Pecnicu ugrij na 160 stupnjeva . Bjelanjke ulupaj u cvrstu pjenicu skupa sa octom i ostavi sa strane do upotrebe .
    2.

    U posebnoj zdjeli miksaj zumanjke sa secerom dok ne pobijele , pa dodaj i umijesaj topli maslac i vodu . Smjesi dodaj brasno , mlijeko , vaniliju , koricu i sol . Mijesaj samo dok se poveze .
    3.

    Na kraju smjesi dodaj pjenicu od bjelanjaka i to u tri navrata . Tijesto ce biti jako rijetko sa pjenicom na povrsini . Ne brini tako treba biti .
    4.

     . Preko borovnica u  pekacu  ulij pripremljeno tijesto .
    5.

    Peci kolac 60 min dok lijepo ne porumeni po povrsini , provjeravajuci cackalicom dali je gotov zadnjih 10-15 min . Cackalica treba biti skoro pa cista .
    6.

    Peceni kolac izvadi iz peci i potpuno ohladi . Hladan stavi u hladnjak da se jos malo prohladi i kremasti dio ucvrsti . Hladan kolac rezi na kocke i pospi lagano sa secerom u prahu prije serviranja .



coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar