Kurkuma, začin kao moćan lek


Kurkumu ste do sada sigurno probali. Ova biljka, koja potiče iz tropske Azije i poznata je preko 2500 godina, čini najveći deo kari začina, a i zaslužna je za žutu boju senfa i konzervisane hrane, a upravo žuti pigment daje lekovitost. Kurkuma ima antiupalno dejstvo i antibakterijska svojstva pa uništava ćelije virusa i jača organizam. Prirodni je lek protiv gripe, prehlade, dijabetesa i infekcija disajnih puteva. Takođe, prirodni je analgetik, a smatra se i odličnom preventivom za nekoliko kancerogenih oboljenja, kao i da može da spreči dalji razvoj već nastalog raka.

Kurkuma lekovita svojstva



Mleko od kurkume za jačanje imuniteta

Četvrtinu šolje kurkume u prahu, kašičicu cimeta i đumbira pomešajte sa pola šolje vode. Stavite na šporet dok ne provri, a potom, na smanjenoj temperaturi mešajte dok ne dobijete pastu. Pasta može stajati u frižideru i do 14 dana. Kašiku paste treba pomešati sa šoljom mleka i kašikom kokosovog ulja, iako je delotvorno i bez ulja. Ovo mleko je poželjno piti svakodnevno, radi jačanja organizma i prevencije gripi i prehladi, a može se piti i toplo i zaslađeno medom.

Upala grla

Grlo treba ispirati nekoliko puta dnevno rastvorom od pola kašičice kurkume i pola kašičice soli u čaši tople vode. Upala prolazi veoma brzo.

Protiv dijareje

Pola kašičice kurkume i pola kaičice mlevenog kima pomešati sa šoljom svežeg kiselog mleka. Deluje gotovo momentalno.

Posekotine

Posečeni prst umočite u šoljicu u koju ste nasuli kurkumu i pritisnite uz zid suda. Već za nekoliko minuta posekotina će reagovati, čak i ako je duboka. Ukoliko posekotinu ili ranu imate na nekom drugom mestu, sipajte kurkumu u prahu direktno na rano i prekrijte gazom. Rane zarastaju brzo i najčešće čak i bez ožiljka.

Kožne bolesti

U šolju vrućeg mleka dodati pola kašičice kurkume i isto toliko nerafinisanog šećera od trske. Pomešati i pustiti da se ohladi. Piti mlako, na prazan stomak, ujutro i uveče pre spavanja. Može se koristiti i kravlje i kozje mleko. Kako biste izlečili suvi ekcem, pomešajte kurkumu i ghi i dobijenu pastu mažite dva puta dnevno. U slučaju vlažnog ekcema pastu napravite od kurkume i meda.



Pasta za zube

Pola kašičice pomešati sa sasvim malo vode i kada se dobije pasta, prati zube kao inače. Kurkuma pozitivno deluje na suzbijanje karijesa, zdravlje zuba i njihovo izbeljivanje. Pranjem zbua pastom od kurkume, zubi će biti belji za samo nekoliko dana.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar