Sastojci:
BISKVIT
-140 gr brašna
-1 kesica praška za pecivo
-250 gr šećera
-3 kašike kakaa
-6 kom. jaja
-1 dcl ulja
PRELJEV ZA BISKVIT
-1 šolja crne kafe
ŽUTA KREMA
-200 gr šećera
-2 kesica vanilin šećera
-250 ml mlijeka
-4 kom. žumanjaka
-3 kašike brašna (ili 1 kesica pudinga od vanilije)
-250 gr maslaca ili margarina
ŠAUM
-250 gr šećera
-2 fildžana vode
-4 kom. bjelanjaka
GLAZURA
-100 gr čokolade za kuhanje
-3 kašike ulja
-malo margarina
Priprema:
BISKVIT:
Umutiti 6 žumanjaka te dodati šećer i 3 kašike vode.
Dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Potrebno je neprestano miksati.
U drugoj posudi umutiti 6 bjelanjaka. Bjelanjke sjediniti sa smjesom i dobro izmiksati.
Gotovu smjesu za biskvit izliti u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Kada se biskvit ohladi presijeći ga preko sredine tepsije i poprskati ga kafom.
ŽUTA KREMA:
Sastaviti mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom te ostaviti da prokuha.
Posebno umutiti 4 žumanjka.
U drugoj posudi umutiti puding ili brašno sa mlijekom te sjediniti sa žumanjcima.
Sve skuhati u mlijeku.
Kada se smjesa ohladi dodati maslac ili margarin i dobro izmiksati.
ŠAUM:
Šećer i vodu kuhati dok se smjesa malo ne zgusne.
Posebno umutiti 4 bjelanjka.
Vrelo šerbe polako sipati u bjelanjke i neprestano miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti šaum.
Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko ohlađenog kolača.
FILOVANJE:
1. biskvit,
2. žuta krema,
3. biskvit,
4. šaum
5. glazura.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
BISKVIT
-140 gr brašna
-1 kesica praška za pecivo
-250 gr šećera
-3 kašike kakaa
-6 kom. jaja
-1 dcl ulja
PRELJEV ZA BISKVIT
-1 šolja crne kafe
ŽUTA KREMA
-200 gr šećera
-2 kesica vanilin šećera
-250 ml mlijeka
-4 kom. žumanjaka
-3 kašike brašna (ili 1 kesica pudinga od vanilije)
-250 gr maslaca ili margarina
ŠAUM
-250 gr šećera
-2 fildžana vode
-4 kom. bjelanjaka
GLAZURA
-100 gr čokolade za kuhanje
-3 kašike ulja
-malo margarina
Priprema:
BISKVIT:
Umutiti 6 žumanjaka te dodati šećer i 3 kašike vode.
Dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Potrebno je neprestano miksati.
U drugoj posudi umutiti 6 bjelanjaka. Bjelanjke sjediniti sa smjesom i dobro izmiksati.
Gotovu smjesu za biskvit izliti u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Kada se biskvit ohladi presijeći ga preko sredine tepsije i poprskati ga kafom.
ŽUTA KREMA:
Sastaviti mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom te ostaviti da prokuha.
Posebno umutiti 4 žumanjka.
U drugoj posudi umutiti puding ili brašno sa mlijekom te sjediniti sa žumanjcima.
Sve skuhati u mlijeku.
Kada se smjesa ohladi dodati maslac ili margarin i dobro izmiksati.
ŠAUM:
Šećer i vodu kuhati dok se smjesa malo ne zgusne.
Posebno umutiti 4 bjelanjka.
Vrelo šerbe polako sipati u bjelanjke i neprestano miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti šaum.
Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko ohlađenog kolača.
FILOVANJE:
1. biskvit,
2. žuta krema,
3. biskvit,
4. šaum
5. glazura.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar