PUNJENE TIKVICE KADA IH PROBATE POSTAĆE STALAN GOST VAŠEG STOLA


Živele tikvice!
Sastojci

 6 - 8 tikvica
 2 glavice crnog luka
 1/2 kg mlevenog mesa
 3 čena belog luka
 1 jaje
 1 šoljica pirinča (skuvanog)
  Za bešamel:
 1 i 1/2 kašika brašna, malo ulja
 1/2 l mleka
 5 čaša kiselog mleka
  malo mirođije
  začini (so, biber, vegeta)
 150 gr gaude
 
Priprema

Mleveno meso propržiti sa crnim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati obaren pirinač, beli luk i jaje.
Tikvice oljuštiti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu.
Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom.
Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mleko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuvati ga 5 minuta, pa ostaviti da se prohladi.

Tikvice složiti u vatrostalni sud, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica , u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom.
Gaudu (ili neki drugi sir) izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta. Servirati sa kiselim mlekom.
 
Izvor:  www.coolinarika.com 

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar