Stari Recept-BRZO-JEDNOSTAVNO-UKUSNO ( čikovi )



Sastojci

     500g brašna
     1 kašikica soli
     2 jaja
      vode
      maslac
     4-5 čehni bijelog luka
      kiselo vrhnje

Priprema

    Od brašna ,soli i dva jajeta i još malo vode zamijesiti čvrsto elastično tijesto.Prekriti krpom i neka odmori pola sata.

    U veliku ,duboku šerpu nasuti vode ,pa jednu trećinu zapremine ,posoliti ,dodati veliku kašiku maslaca i bijeli luk izrezan na ploškice.Neka voda prokuha .

    Tijesto podijeliti na dvije jufke i uvaljati u ronle,a zatim nasjeckati na sitne komadice cvelicine 1×1 cm

    Komade tijesta stavljati u kipuću vodu u šerpi i kada isplivaju na površinu kuhati još par minuta i vaditi u duboku zdjelu.Ponavljati ovo dok se ne potroši tijesto.

    U šerpici ugrijati dvije kašike maslaca i dvije kašike vrhnja(kiselo ili za kuhanje ,po vašem izboru) i tom smjesom preliti skuhane tkzv čikove.Pomiješati i servirati dok su još vrući.

Posluživanje

Po želji posuti biberom ili sirom ribancom ili šta već volite.

foodolina
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar