Sastojci:
Za kore:
-150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-150 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
-½ Praška za pecivo
-100 g maslaca
-1 jaje
-80 g šećera
-1 žlica kiselog vrhnja
Za kremu:
-50 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
-200 g šećera
-1 Vanilin šećer
-500 ml hladnog mlijeka
-100 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
-3 žlice vode
-3 žlice šećera
-3 rebra čokolade (od 100 g)
-50 g maslaca
-1 žlica ulja
Priprema:
Kore
Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta.
Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.
Krema
U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.
Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti).
Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.
Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje.
U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.
Čokoladna glazura
Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
Maknite s vatre i dodajte maslac.
Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kore:
-150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-150 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
-½ Praška za pecivo
-100 g maslaca
-1 jaje
-80 g šećera
-1 žlica kiselog vrhnja
Za kremu:
-50 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
-200 g šećera
-1 Vanilin šećer
-500 ml hladnog mlijeka
-100 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
-3 žlice vode
-3 žlice šećera
-3 rebra čokolade (od 100 g)
-50 g maslaca
-1 žlica ulja
Priprema:
Kore
Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta.
Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.
Krema
U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.
Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti).
Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.
Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje.
U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.
Čokoladna glazura
Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
Maknite s vatre i dodajte maslac.
Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar