Karamel pita


Sastojci:

Za kore:
 
-150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-150 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
-½ Praška za pecivo
-100 g maslaca
-1 jaje
-80 g šećera
-1 žlica kiselog vrhnja

Za kremu:
 
-50 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
-200 g šećera
-1 Vanilin šećer
-500 ml hladnog mlijeka
-100 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:
 
-3 žlice vode
-3 žlice šećera
-3 rebra čokolade (od 100 g)
-50 g maslaca
-1 žlica ulja

Priprema:

Kore

Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.

Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.

Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).

Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.

Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta.

Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.

Krema

U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.

Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.

Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti).

Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.

Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje.

U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.

Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.

Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.

Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.

Čokoladna glazura

Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.

Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.

Maknite s vatre i dodajte maslac.

Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.

Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
 

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar