Biljka Sremuš, lekovitost i recepti za tinkture, kapi, sok…


Sremuš (allium ursinum) ili divlji beli luk je samonikla biljka koja raste u planinskim područjima, ali može se gajiti i u bašti. Ima trostrano stablo koje krase beli cvetovi skupljeni u štitolike cvasti (više cvetova na zajedničkoj osnovi) i dva izdužena lista sa dugačkim listovima koji polaze sa onove stabla. Seme sremuša je okruglog oblika i crvene boje.



Ova biljka se bere od marta do maja, a od aprila do juna se uglavnom koristi lukovica i mlado lišće sremuša. U lekovite svrhe se bere nadzemni deo sremuša u svežem stanju koji se bere pre nego što biljka procveta (u proleće) i lukovica koja se bere pre donošenja semena (u avgustu).

Sremuš sadrži mineralne materije, alin (uljasta materija), etarsko ulje i vitamin C. Veći sadržaj alina, odnosno uljaste materije, ima sremuš dok je u svežem stanju, jer se sušenjem sremuša sadržaj alina smanjuje.

Sadrži vrlo malo etarkog ulja, svega 0,07 posto, a u njemu ima alilopolisulfida, alilsulfida i divinisulfida. Vitamina C najviše ima u listovima sremuša, čak sedamstopedeset miligrama, dok u lukovici sremuša ima sve sto miligrama vitamina C.
Lekovitost Sremuša

Sremuš snižava holesterol i trigliceride u krvi i reguliše krvni pritisak. Mladi listovi sremuša se preporučuju kao vrsta salate zbog velikog sadržaja vitamina dok se stariji listovi sremuša ne preporučuju, jer su u tom stanju jako ljutog ukusa.

U svežem stanju sremuš se koristi i kao vodenoalkoholni ekstrakt. Deluje na crevne parazite, dobar je za odbranu od gripe i groznice, a sprečava i upalu sluzokože creva. Čisti krv i sistem za varenje, a blagotvorno deluje na nesvesticu i nesanicu i sprečava arteriosklerozu na kardiovaskularnom sistemu.

Preporučuje se osobama koje pate od gastritisa ili čira i osobama sa osetljivim želudcem. Sremuš takođe čisti jetru i žuč od toksina zato se preporučuje da se konzumira što češće. U slučaju bronhitisa sremuš olakšava disanje, takođe otklanja glavobolju, pomaže da rane brže zarastu i deluje antibakterijski.

Da bi se postigao zdrav izgled i potpuni oporavak organizma preporučuje se svakodnevno konzumiranje listova sremuša tokom dve do tri nedelje, jer sremuš čini krvne sudove elastičnim i podmlađuje ih.

Sremuš deluje kao antibiotik, jača srčani mišić i srce, štiti od infarkta, širi krvne sudove, leči i smiruje kašalj. Kupka pripremljena od sremuša smiruje dermatitise, nadraženu kožu i ekceme.

Blagotvorno deluje na upale mokraćnog mehura, gasove i nadutost, probavne smetnje i podstiče rad bubrega. Takođe potpomaže izlučivanje žuči, poboljšava apetiti, ublažava bolove uzrokovane reumom i artritisom, a sprečava i osteoporozu. Sremuš leči i urinarne infekcije, podstiče stvaranje eritrocita i jača memoriju pamćenja.



Recepti
Tinktura od lukovice sremuša

Priprema: dvestapedeset grama lukovice očistiti i staviti u staklenu flašu jedan po jedan deo. Pre stavljanja lukovice u flašu treba sipati rakiju od komovice koja ima jačinu od četrdeset stepeni, ali samo do tri – četiri prsta rakije. Lukovicu koja je stavljena u flašu sa rakijom treba izgnječiti drškom drvene varjače dok se od toga ne dobije kašasta smesa koju treba presuti u drugu flašu koja je od tamnijeg stakla i preliti je rakijom tako da u flašu stane litar rakije, a da opet ostane prostora u flaši za mućkanje. Tu flašu ostaviti da odstoji četrnaest dana na sobnoj temperaturi nakon čega smesu u flaši treba procediti kroz gazu, pa presuti proceđenu tečnost u drugu flašu, zatvoriti je i držati u frižideru.

Namena i primena: tinktura se preporučuje kod visokog krvnog pritiska i zakrčenja krvnih sudova, a konzumira se tako što se jedna kašičica tinkture (u jednoj kašičici treba da bude deset do dvadeset kapi tinkture) pomeša sa pola čaše jogurta ili mleka (mleko treba da bude hladno) i to se pije ujutru i uveče.
Tinktura od listova sremuša

Iseckajte listove sremuša (dvesta grama listova), stavite ih u flašu i prelite lozovom rakijom (litar lozovače). Flašu zatvorite i ostavite da odstoji dvadeset dana, a tokom tih dvadeset dana povremeno promućkajte tečnost. Nakon dvadeset dana tečnost iz flaše, odnosno dobijenu tinkturu, procedite, prespite u teglu od tamnog stakla i dobro je zatvorite. Teglu držite na tamnom mestu, a tinkturu od listova sremuša konzumirajte na isti način kao i gore navedenu tinkturu od lukovice sremuša.
Sok od sremuša

Listove sremuša sitno iseckajte, pa iz njih, pomoću cediljke ili sokovnika, iscedite njihov sok. Sok koji dobijete ceđenjem držite u teglici ili flašici, a konzumirajte sok tri puta dnevno po jednu kašičicu u kombinaciji sa jogurtom, čajem ili vodom.
Med od sremuša

Za pripremu meda od sremuša trebaće vam gore navedeni sok iz listova sremuša koji ćete pomešati sa domaćim medom (kilogram meda i tri decilitra soka). Ovako pripremljen med konzumirajte tri puta dnevno po jednu kašiku uz malo vode kao što konzumirate i bilo koji drugi med.
Maslac od sremuša

Sastojci:

    Listovi sremuša
    Biber
    Slani maslac
    So

Priprema: istopite maslac (sedamstopedeset grama maslaca), pa sitno iseckane listove sremuša (pedeset grama listova) sipajte u maslac. Dodajte biber i so (količina po želji), sve to pomešajte i stavite maslac u frižider da se vrati u svoje prvobitno (čvrsto) stanje. Možete ga koristiti u iste svrhe u koje koristite i običan maslac.
Hleb od sremuša

Sastojci:

    Sremuš
    Oštro belo brašno
    Integralno brašno
    Ulje
    So
    Šećer
    Kvasac

Priprema: iseckajte sremuš i stavite ga u činiju, zatim u tu istu činiju dodajte dvestapedeset grama oštrog belog brašna, dvestapedeset grama integralnog brašna, dve kašike ulja i dve kašičice soli. U šolju pomešajte jednu kašičicu šećera i dvadeset grama kvasca i ostavite da uskisne. Kad uskisne, smesu iz šolje prespite u činiju u kojoj su ostali gore navedeni sastojci i sve to zamesite. Kada zamesite ostavite da testo naraste, pa ga premesite i stavite u pleh. U plehu ostavite testo da odstoji još pola sata odnosno da naraste, pa ga stavite u rernu i pecite pola sata na dvestadvadeset stepeni.
Vino od sremuša

Priprema: listove sremuša (pedeset grama listova) sitno iseckajte, stavite u posudu i prelite ih belim vinom (dva i po decilitra vina). Posudu zatim poklopite i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nakon dvadesetak minuta dobijeno vino procedite.

Namena i primena: ovo vino se preporučuje jer smanjuje sluz u plućima i potpomaže njegovo izbacivanje, a konzumira se više puta tokom dana tako što se pije gutljaj po gutljaj. Može se zasladiti medom u zavisnosti od želje.



http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar