Volite kisele krastavce? Evo kako da ih brzo ukiselite da budu preukusni!


Ukoliko su vam potrebni kiseli krastavčići van sezone, možete ih ukiseliti za svega 4 do 5 dana.

Sastojci:
– 2 kg srednjih krastavaca
– 4 supene kašike soli
– mirođija
– veće parče starog hljeba



Priprema:
Krastavce dobro oprati, krajeve odseći i unakrst zasjeći sa obje strane ali ne skroz da ostanu cijele. Poredati krastavce u teglu, uspravno, po mogućnosti tijesno. Između njih utisnuti 3-4 grančice svježe mirođije i dodati 4 supene kašike soli i preliti vodom. Na vrh staviti 2 parčeta starog hljeba. Na teglu staviti tanjirić i staviti u hladovinu, ali tako gdje ima i sunca tokom dana.

Voda će se zamutiti, ali to je normalno. Krastavci su gotovi kada izgube boju i u sredini i imaju prijatan miris. To je otprilike 4-5 dana, zavisi od toplote vazduha. Kad su gotovi, izvaditi hljeb i mirođiju i baciti. Krastavce oprati u vodi, premjestiti ih u plastičnu kutiju sa poklopcem. Preko gaze ocijediti tečnost i preliti krastavce. Poklopiti i držati u frižideru.



http://malakuhinja-velikiuzitak.blogspot.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar