Ime im odgovara jer se listaju kao kupus, a ukus je neverovatan!!! Relativno se brzo i lako spremaju, mekane su i drugi dan i zadovoljna sam ovim pecivom.Probajte i vi!!!
Sastojci:
Testo:
1 kg mekog brasna tip 400
3 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
2 kasicice secera
40 g svezeg kvasca
1/2 kesice praska za pecivo
2 dl ulja
1 kasika soli
Fil:
200 g margarina za mazanje/ Rama, Soft i sl./
3 zumanceta
1 kasika soli
po zelji:300 g Feta sira ili 200 gr rendanog trapista ili sunka, kulen i dr.
Premaz:
2 belanceta
po zelji: susam, kim
Priprema:
U malo toplog mleka staviti secer i dodati kvasac.
Sacekati 10 minuta da lepo nadodje.
U posudu za mesenje dodati brasno i sve ostale sastojke i nadosli kvasac, te umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Ne treba ga puno mesiti ,jerce biti zilavo. Prekriti ga krpom i ostavi ti 1 sat da nadodje i udvostruci kolicinu.
Pripremiti fil: Umutiti margarin sa zumancima i dodati so.
Sir posebno izgnjeciti, a ako zelite mozete pripremiti i rendani trapist sa nekim suvim specijalitetom / sunka, prsuta, kulen i dr/.
Ja sam pola spremala sa sirom, a pola sa rendanim trapistom bez drugih dodataka.
Posle 30 minuta testo podeliti na 2-3 dela, ja sam podelila na dva, i kifle su bile vece.
U principu, testo treba da udvostruči volumen a kod nekoga, u hladnijoj prostoriji, može to biti i duže od ovog vremena.
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik debljine oko 3mm.Po celoj povrsini testa premazati polovinu margarina i posuti sirom, ili trapistom i pobacati suhomesnato.
Uviti testo u rolat i seci uz pomoc tanjirica od soljica za kafu.
Seku se komadi u cik-cak odozdo na gore i obrnuto. Komadi su sirine 2cm.
Slagati ih na nauljeni pleh i ostaviti ih desetak minuta na toplom.
To isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Zagrejati rernu na 300 stepeni, smanjiti na 200 stepeni, premazati kifle umucenim belancima i posuti susam ili kim.
Peci ih u rerni na 200 stepeni do lepe rumene boje.
Punjene gaudom i dimljenim kareom :)
Posluživanje:
Najbolje su kad se malo prohlade, a tada ne mozete prestati da ih jedete!!! Od ovog testa izaslo mi je 40 kifli. Mogu se prohladiti i zamrznuti i po potrebi podgrejati.
Izvor: coolinarika.com
Sastojci:
Testo:
1 kg mekog brasna tip 400
3 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
2 kasicice secera
40 g svezeg kvasca
1/2 kesice praska za pecivo
2 dl ulja
1 kasika soli
Fil:
200 g margarina za mazanje/ Rama, Soft i sl./
3 zumanceta
1 kasika soli
po zelji:300 g Feta sira ili 200 gr rendanog trapista ili sunka, kulen i dr.
Premaz:
2 belanceta
po zelji: susam, kim
Priprema:
U malo toplog mleka staviti secer i dodati kvasac.
Sacekati 10 minuta da lepo nadodje.
U posudu za mesenje dodati brasno i sve ostale sastojke i nadosli kvasac, te umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Ne treba ga puno mesiti ,jerce biti zilavo. Prekriti ga krpom i ostavi ti 1 sat da nadodje i udvostruci kolicinu.
Pripremiti fil: Umutiti margarin sa zumancima i dodati so.
Sir posebno izgnjeciti, a ako zelite mozete pripremiti i rendani trapist sa nekim suvim specijalitetom / sunka, prsuta, kulen i dr/.
Ja sam pola spremala sa sirom, a pola sa rendanim trapistom bez drugih dodataka.
Posle 30 minuta testo podeliti na 2-3 dela, ja sam podelila na dva, i kifle su bile vece.
U principu, testo treba da udvostruči volumen a kod nekoga, u hladnijoj prostoriji, može to biti i duže od ovog vremena.
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik debljine oko 3mm.Po celoj povrsini testa premazati polovinu margarina i posuti sirom, ili trapistom i pobacati suhomesnato.
Uviti testo u rolat i seci uz pomoc tanjirica od soljica za kafu.
Seku se komadi u cik-cak odozdo na gore i obrnuto. Komadi su sirine 2cm.
Slagati ih na nauljeni pleh i ostaviti ih desetak minuta na toplom.
To isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Zagrejati rernu na 300 stepeni, smanjiti na 200 stepeni, premazati kifle umucenim belancima i posuti susam ili kim.
Peci ih u rerni na 200 stepeni do lepe rumene boje.
Punjene gaudom i dimljenim kareom :)
Posluživanje:
Najbolje su kad se malo prohlade, a tada ne mozete prestati da ih jedete!!! Od ovog testa izaslo mi je 40 kifli. Mogu se prohladiti i zamrznuti i po potrebi podgrejati.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar