Pet brzih proljetnih jela za svaki dan


1. Fritaja sa šparogama

Sastojci:

    glavica luka
    cca 600 g šparoga
    malo pršuta
    8 jaja
    ulje

Priprema:

U posebnoj posudi zamutiti jaja. Šparoge prelomiti, a tvrdi dio ukloniti. Luk izrezati na kockice. Na ulju prepržiti luk te dodati šparoge, kad šparoge lagano omekšaju dodati sol i papar te jaja. Pržiti dok ne dobijemo jaja pečena kako nam odgovara. Uz ovako pripremljenu fritaju savršeno paše podloga od rukole zbog arome ili pak cherry rajčice i malo prepečenog kruha.


2. Piletina punjena rukolom, fetom i feferonima

Sastojci:

    pileća prsa 400g
    rikola 100g
    slatki feferoni 10ak komada
    feta sir ili slično 150g
    2 jaja
    brašno
    krušne mrvice
    ulje
    sezam
    provansalsko bilje
    ribanac
    sol, papar

Priprema:

Pileća prsa razrezati, istući i začiniti. Napuniti rikolom, fetom i feferonima te zarolati. Panirati u brašnu, jajima i kombinaciji krušnih mrvica, prezli, sezama, provansalskog bilja te po volji parmezana. Pržiti u dubokoj masnoći dok ne dobijemo zlatno crvenu koricu ili u pećnici na 210-220 stupnjeva cca 12-14 minuta. Poslužiti toplo ili hladno razrezano. Savršen prilog za ovaj tip jela su prokuhani pa onda prženi krumpiri s ružmarinom ili podloge od raznovrsnog povrća.

3. Pureći medaljoni u umaku od graška

Sastojci:

    pureća prsa, 400g
    glavica luka
    grašak
    crno vino
    brašno
    ulje
    sol, papar, vegeta, ružmarin
    temeljac

Priprema:

Puretinu izrezati na medaljone i malo marinirati solju, paprom, ružmarinom (po želji s vegetom). Luk izrezati na sitne kockice. Na zagrijanoj masnoći ispeći pureće medaljone i staviti ih sa strane. Na istoj tavici prepržiti luk te dodati grašak i podliti s malo vina da se masnoće odvoje od dna tave. Pirjati dok grašak ne omekša. Začiniti solju, paprom, vegetom te po želji temeljcom i ukoliko je potrebno povezati s brašnom. U umaku prepirjati i puretinu još 3-5 minuta da joj se vrati temperatura. Uz ovakvo jelo savršeno paše povrće ili njoki, slani krumpir, pire. Ukoliko vam ukućani nisu obožavatelji graška, slobodno ga propasirajte i koristite kao čisti umak.

4. Proljetna krem juha

Sastojci:

    brokula
    cvjetača
    grašak, mrkva
    luk
    mladi krumpir
    tikvica
    rikola
    špinat
    ulje
    sol, papar, ružmarin
    temeljac

Priprema:

Sve povrće isprati i sitno izrezati, prepržiti na malo ulja te zaliti tekućinom i temeljcem pa pustiti da se kuha. Kada povrće omekša, dodajemo sol, papar, po želji ružmarin i izmiksamo štapnim mikserom, oni koji žele dobiti čistu kremastu juhu nakon miksanja je i propasiraju. Dok se juha kuha, u posebnoj tavi prepržimo sitno izrezanu rikolu dok ne potamni i ostavimo je na papirnatom ručniku da se malo isuši. Dodajemo ju u završenu juhu. Možete dodavati i vrhnje za kuhanje te razne vrste sjemenki.

5. Rižoto od radiča i špinata

Sastojci:

    špinat
    tikvica
    mrkva
    radič
    luk
    riža
    luk
    sol, papar, ružmarin
    maslinovo ulje
    temeljac

Priprema:

Na maslinovom ulju prepržiti sitno sjeckani luk te dodati izrezani radič i nakon toga špinat. Kad je povrće omekšalo dodajemo rižu i uz konstantno mješanje te podlijevanje pirjamo oko 12 minuta. Na kraju dodajemo rezance, rezanu tikvicu i mrkvu te začinimi po želji. Uz ovakav rižoto savršeno odgovara ribanac ili svježe povrće. 

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar