Bajadera torta



Sastojci

    Biskvit
     8 jaja
     8 zlica kristal secera
     3 zlice kakaa
     5 zlica ostrog brasna
    
Nadev
     300gr mlevenog keksa plazma
     300ml mlakog mleka
     250gr maslaca
     250gr secera u prahu
     150gr proprzenih mlevenih lesnika
     2 paketica vanilin secera
  
  Glazura
     5 zlica secera
     5 zlica mleka
     5 zlica vode
     1 zlica ulja
     20gr maslaca
     4 zlice kakaa

Priprema

Vrijeme pripreme: 60 min

    Priprema biskvita
    1. U šam od bjelanaca i šecera dodaj žumanca i lagano špatulom umiješaj prosijano brašno i kakao.
    2. Peci u kalupu na papiru za pecenje i peci u zagrijanoj rerni na 180 C dok se biskvit ne odvoji od
    stranice kalupa. Ohladi i isjeci na 3 dijela.
    Priprema nadjeva
    1. Nadjev pripremi tako što ceš pjenasto umutiti maslac sa šecerom u prahu, te dodati mu keks koji si
    prelio/la sa mlakim mlijekom i u koji si dodao/la vanilin šecer.
    2. U ovu smjesu dodaj mljevene lješnjake koje si prije toga malo propržio/la u tavici (bez masnoce).
    3. Prerezani biskvit nafilovati i ostaviti ga oko sat vremena u frižideru da se nadjev stegne.
    Priprema glazure
    1. U meduvremenu pripremi glazuru od pomenutih sastojaka (sve zajedno stavi u posudu i zagrij do
    vrenja), te mlakom glazurom prelij tortu i ostavi je par sati u frižideru, da se i glazura stegne.

Posluživanje

gore napisani recept je kopija originala
na slici torte koju sam napravila je sve isto kao u originalu sem glazure koja je mix tecne slatke pavlake sa gorkom cokoladom (250ml – 300gr srazmerno)

http://www.coolinarika.com
 

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar